arrow_back

SGS Search: ‘Verbod op plastic tassen leidt tot een jaarlijkse CO2-reductie van 26 Kton’

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) deed adviesbureau SGS Search onderzoek naar de daling van CO2-uitstoot als het gevolg op het plastictassenverbod in winkels, dat vanaf januari 2016 werd ingevoerd. Hieruit blijkt dat het verbod op plastic tassen jaarlijks 26 Kton CO2-uitstoot bespaart. SGS Search werkt zelf actief aan het reduceren van zijn CO2-uitstoot met behulp van een certificaat op de CO2-Prestatieladder. 

SGS Search geeft in het onderzoek antwoord op de vraag: ‘wat is het milieuresultaat als het gaat om het verschil in uitstoot van CO2 dat is ontstaan door een verschuiving van de productie van plastic naar papieren draagtassen?’ 371 winkeliers hebben deelgenomen aan het onderzoek. Het volledige onderzoeksrapport kunt u hier downloaden.

Milieu-impact verkleinen met verbod op plastictassen

Het adviesbureau onderzocht de verschuiving naar papieren draagtassen - als gevolg van het plastictassenverbod- gekoppeld aan de CO2-emissie van zowel de productie van verschillende soorten plastic tassen als de productie van papieren draagtassen. Zo blijkt uit de berekeningen van SGS dat het plastictassenverbod leidt tot een totale jaarlijkse daling van 26 Kton CO2-emissies. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 3.250 huishoudens of 118 miljoen kilometer autorijden, stelt SGS Search.

De daling van CO2-emissies bij plastic draagtassen is 31 Kton per jaar. Bij de papieren draagtassen is er echter sprake van een toename van 5 Kton per jaar. Dit omdat er meer papieren draagtassen worden gebruikt in winkels. Met name bij snackbars is de verschuiving van plastic naar papieren draagtassen het grootst. Daarnaast is er een stijging van 40 procent CO2-uitstoot bij de gelamineerde papieren draagtassen. Volgens SGS heeft dit type draagtas een relatief kleine bijdrage, maar valt wel onder het verbod.

Bewustzijn

Verder blijkt uit het onderzoek dat de grote meerderheid van de winkeliers positief reageert op het ingestelde verbod en is de burger/klant bewust geworden van de effecten van plastic. SGS stelt dat de norm steeds verschuift naar het meenemen van een eigen draagtas.

Bron: SGS Search